Vitrine van de Orde te Rijnsburg
In de driehoek Leiden-Katwijk-Noordwijk vindt u het meer dan duizend jaar oude dorp Rijnsburg, een dorp met ongeveer 15000 inwoners.
In het pittoreske centrum van het dorp, in de schaduw van de Grote of
Laurentiuskerk 'de restanten van de oude abdij gebouwd in de 11e eeuw', ontdekt u een intiem museum: Museum Oud Rijnsburg.
Op de begane grond is een permanente tentoonstelling over de middeleeuwen. Hierin is opgenomen een Floris V vitrine met informatie over de geschiedenis van de Souvereine Orde van Sint Jacob in Holland.
Alles draait natuurlijk om de eerste Grootmeester Floris V die met vele leden van de grafelijke familie van het Hollands Huis voor altijd verbonden zal blijven met het dorp Rijnsburg.
Ondanks alle gevoerde discussie is zeker dat Floris de V met een groot deel van zijn familie in het koor van de abdij begraven is.
Tijdens
opgravingen in verschillende periodes in de 20e eeuw werd in de restanten van het koor het skelet van Floris V en de skeletten van zijn familieleden, gezamenlijk met enkele abdissen gevonden. In de restanten van het koor is in 1975 een hardstenen mausoleum
geplaatst waarin de skeletten in luchtdichte kunststof kistjes met een zilveren plaquette met naamsvermelding zijn bijgezet.
In de contouren van de tweede toren van de abdij, heeft Rijnsburg in 2001 een Monument Standbeeld ter nagedachtenis van Floris
V geplaatst. Op het monument staat globaal zijn geschiedenis vermeld.
Om een indruk te krijgen van de bouw van de abdij, staat in het museum een maquette die duidelijk laat zien dat het nu nog bestaande historisch monument slechts een klein deel is van de abdij.
De abdij, tijdens het beleg van Leiden rond 1570 'door leidenaars verwoest, dit werd zo goed als zeker gedaan om de Spanjaarden geen woonruimte te bieden¨, was een imposant bouwsel.
De Floris V vitrine in het museum biedt u tal van zaken over De Souvereine Orde van Sint Jacob in Holland. Onder andere: de versierselen van de orde, de ridderslag in de ridderzaal, op diversen afbeeldingen de schelpenketting,
het boek van Thomas de Rouck met een uittreksel van de stichtingsakte, diverse overblijfselen uit de riddertijd, en een concept ontwerp voor Koning Willem 1 voor renovatie van de Orde van Sint Jacob in Holland.
Er werd gekozen voor een nieuwe
orde, het ridderschap van de Willemsorde. De Orde van Sint Jacob in Holland ging toen als souvereine orde verder.
De vitrine beoogt niet alleen om een bijzonder aspect van Floris V onder de aandacht te
brengen, maar wil ook graag een discussie op gang brengen over ridderschap en idealen. Wellicht kan het de bezoeker verder prikkelen tot het naspeuren van gegevens, en wie weet wat er ergens jarenlang verscholen ligt en gevonden wordt.
Zo kunnen diverse stichtingen de Hollandse geschiedenis levendig houden en inspirerend zijn voor bestaande historici, of de jeugd die in Floris V een boeiend figuur treft.
Het museum in Rijnsburg heeft naast zijn Rijnsburgse historische monumenten een zeer uitgebreide bibliotheek.
adres: